Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013 16:48

Άγιοι Θεόδωροι

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Στην κορυφή του χωριού, πάνω από τη Μάνα του Νερού, στέκεται ακοίμητος φρουρός το ξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων.Ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων πιθανολογείται ότι κτίστηκε πριν το έτος 1528.
Οι αγιογραφίες του Ι.Ν. που έγιναν το έτος 1528 από τον Αγιογράφο Θεοδόσιο Κακαβά, αποτελούν και τη μόνη πληροφορία για τον πιθανό χρόνο ανεγέρσεώς του, εφόσον στο ναό δεν ανευρέθη κτιτορική επιγραφή.
Είναι εξωτερικά, παρόμοιος σχεδόν, με το ξωκλήσσι του Αη-Γιώργη, μικρός, κεραμόσκεπος, λιθόσχιστος, με εξωτερικές διαστάσεις 5,40 Χ 2,80 μέτρα. 'Εχει σχήμα παραλληλεπίπεδοκαι ο ρυθμός του είναι ''Βασιλκκή άνευ τρούλου''. Το τέμπλο είναι ξύλινο και η Αγία Τράπεζα λιθόχτιστη.
Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ολόκληρο το ξωκκλήσι εσωτερικά είναι αγιογραφημένο και μετά το σχετικό καθαρισμό του ασβεστοχρίσματος των τοίχων θα έλθουν στο φως αξιόλογες τοιχογραφίες. Στο επάνω μέρος του αρχίζει να υψώνεται ο περήφανος Πάρνωνας, που στα ριζά του βγαίνει το γάργαρο νερό της Μάνας, το οποίο δροσίζει τις πεζούλες του Πλατάνου και κάνει τη βλάστηση οργιώδη. Πραγματικός επίγειος παράδεισος απλώνεται κάτω από τα πόδια του Ναού των Αγίων Θεοδώρων. Ευλογημένος ο τόπος από τους Αγίους, αφού σ'αυτόν ευδοκιμούν τα κάθε λογής δέντρα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Χ. ΚΟΥΚΛΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ''ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ'' ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΛΛΕΞΑΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ