Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013 22:38

Το χωριό σήμερα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(10 ψήφοι)

Καμάριιι ....Καλώς ήρθες!

Ο Πλάτανος ,το πανέμορφο Κυνουριακό χωριό,βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Πάρνωνα,σε υψόμετρο 440μ. Σκαρφαλωμένο σε μια καταπράσινη επικλινή πλαγιά,στέκει αγέρωχο όλα αυτά τα χρόνια και υποδέχεται τους επισκέπτες του στις ''Χαρές''.
Οι φυσικές ομορφιές του τόπου αυτού,σε μαγεύουν από την πρώτη στιγμή!Τα γάργαρα νερά και οι φιλόξενοι κάτοικοί του,προσφέρουν ό,τι καλύτερο έχουν αλλά κυρίως την άδολη αγάπη τους.
Όπως ρέουν οι πηγές στον ευλογημένο αυτό τόπο,έτσι ξεχειλίζουν από συναισθήματα οι καρδιές όλων.Αν και η εγκατάλειψη των ορεινών χωριών,ειδικά τους χειμερινούς μήνες,χτύπησε και τον Πλάτανο,υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν και παραμένουν παρόλες τις αντίξοοες συνθήκες και την έλλειψη υποδομών,αφού αγαπούν το χωριό και επιμένουν στο :Επιστροφή στη φύση και στις ρίζες μας!

Από την τελευταία απογραφή προκύπτει ότι το χωριό έχει 213 κατοίκους, μ' ένα ποσοστό διακινούμενου πληθυσμού που φθάνει το 30% περίπου, το οποίο απασχολείται στα πλησιέστερα αστικά κέντρα, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.
Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες κρατούν ζωντανό τον Πλάτανο ,καθώς και η πλούσια παραγωγή σε κεράσια ,κάστανα, καρύδια και άλλα οπωροφόρα.Με ιδιαίτερη αίγλη γιορτάζονται την Άνοιξη οι Γιορτές Κερασιού και το καλοκαίρι Τα Φεγγάρια,γεγονός που ενώνει τους απανταχού Πλατανίτες και φίλους Πλατάνου σε μια μοναδική στιγμή μέθεξης.

Στα ριζά του Πάρνωνα,σας περιμένει ένας επίγειος παράδεισος.Για αυτό μην τον αρνηθείτε,
γιατί όπως είπε κι ο ποιητής,''Όσο γνωρίζεις πιο πλατιά τόσο αγαπάς πιο πλέρια!΄΄

xenonas