Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 23:07

Η Δημιουργία της Γιορτής των Κερασιών

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Στον Πλάτανο, μεταξύ των άλλων τοπικών προϊόντων, παράγονται τραγανά δροσάτα κεράσια, διαφόρων ποικιλιών, πρώϊμα, όψιμα και άλλα. Η ομορφιά της ανθοφορίας των κερασιών, την Άνοιξη γοήτευε ανέκαθεν τους κατοίκους του χωριού, ενώ η συγκομιδή, που είναι η πρώτη χρονικά γιά την καλλιεργητική περίοδο, ειδικά όταν ήταν αποδοτική, τους γέμιζε χαρά γιατί μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους και να εξασφαλίσουν "τα προς το ζην".

Παλαιότερα, στην είσοδο του Πλατάνου, στις "Χαρές'' δίπλα στον καταρράχτη, συγκεντρώνονταν έμποροι από τις αγορές του Άργους και της Αθήνας, για να αγοράσουν τα ωραία  Πλατανίτικα κεράσια, που ήταν από τα πιό πρώϊμα της αγοράς.

Εκεί οι δροσερές κοπέλες του χωριού, στόλιζαν τα τελάρα με τα κεράσια και δημιούργουσαν με φύλλα από κερασιές, φτέρες και κεράσια, πραγματικά καλλιτεχνήματα, χάρμα οφθαλμών.

Επίσης πολλοί Πλατανίτες πήγαιναν με τα ζώα τους φορτωμένα με κεράσια, στα γειτονικά χωριά γιά να πουλήσουν ή να τα ανταλλάξουν με άλλα προϊόντα. Τα κεράσια φημίζονται για την νοστιμιά τους και για το ζωηρό τους χρώμα, μιας και βοηθούν σε αυτό το εξαιρετικό  μικροκλίμα του Πλατάνου και οι πλούσιες  πηγές του. Με την πάροδο των χρόνων, η ΟΜΟΡΦΙΑ  της φύσης και το ΜΕΡΑΚΙ των ανθρώπων γέννησαν την ανάγκη να γιορτάζεται κάθε χρόνο τέλη Μαίου, με αποκορύφωμα, τις περισσότερες φορές, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, η καρποφορία των κερασιών.

Την δεκαετία του 1980 και συγκεκριμένα το έτος 1983 η διοργάνωση των γιορτών γίνεται συγκροτημένα από τον σύλλογό μας και θεσπίζονται οι Γιορτές Κερασιών  με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος και των λοιπών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και κύριο σκοπό το κεντρικό σύνθημα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στο χωριό,

"Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ"  &

"Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ"

με νόημα ζωντανό και διαχρονικό ως τις μέρες μας.

Πρωτεργάτες σε αυτήν την διοργάνωση ήταν ο σύλλογος μας, μαζί με πατριώτες, ενώ τον κύριο ρόλο είχε η Κοινότητα του Πλατάνου, σε συνεργασία με τον Πατριωτικό Σύλλογο Πλατάνου Κυνουρίας, επί προεδρίας Γιώργη Λάτση (1986-1998). Δική του επιμέλεια, από παραγωγή έως εμφιάλωση και διάθεση  , το περίφημο ΄΄Λικέρ του Έρωτα΄΄ από κεράσι, μεθυστικό  κι αγαπησιάρικο, όπως λέει και το όνομά του! Η Γιορτή των Κερασιών είναι πια Θεσμός για τον Πλάτανο και το όνομα του χωριού είναι πλήρως συνυφασμένο με τη γιορτή αυτή στην ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια οι γιορτές εμπλουτίστηκαν και μετονομάστηκαν σε Γιορτές Κερασιών, Νερών και Ερώτων, κρατούν ημέρες, μοιράζονται απλόχερα στους επισκέπτες κεράσια σε όλες τις μορφές τους (κερασόπιτες, γλυκά του κουταλιού, λικέρ),  και οργανώνονται εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου με αποκορύφωμα τα μαγιάτικα βράδια στην πλατεία όπου το γλέντι και ο χορός κρατά μέχρι πρωίας…

Μετά από 30 χρόνια επιτυχημένων εορτασμών, φέτος την 1η Ιουνίου 2013, διοργανώθηκε η 30η Γιορτή των Κερασιών, των Νερών και των Ερώτων με νέο Δ.Σ. Πατριωτικού Συλλόγου Πλατάνου Κυνουρίας να παίρνει τη σκυτάλη και να συνεχίζει, παρόλες τις δυσκολίες, επάξια την παράδοση!

Επιστροφή στις ρίζες μας λοιπόν δεν σημαίνει μόνο αναμνήσεις και νοσταλγία για τους παλιούς αλλά "ΔΡΑΣΗ & ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ" από τους νέους,  στόχος του Δ.Σ. του Πατριωτικού Συλλόγου είναι να ξυπνούν οι αισθήσεις και να συμμετέχουμε όλοι μαζί στις παραδόσεις του τόπου μας και στις γιορτές των Κερασιών, των Νερών και των Ερώτων σαν άλλα "Θεσμοφόρια", κρατώντας τη φλόγα του μυαλού και της ψυχής μας, ζωντανή!