Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 23:06

Λίθινο Μονότοξο Γεφύρι Πλατάνου Κυνουρίας - Ενημερωτικό Σημείωμα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

 

 

 Ο Πατριωτικός Σύλλογος Πλατάνου Κυνουρίας επιθυμώντας να βρει τρόπο να προχωρήσει στην επισκευή και ανάδειξη του Λίθινου Μονότοξου Γεφυριού του χωριού μας, από την άνοιξη του 2014 προχώρησε σε μιά σειρά ενεργειών.

 H πρώτη επαφή έγινε την Άνοιξη του 2014 με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού στα πλαίσια μίας γενικότερης συζήτησης που αφορούσε το Χωριό Μας. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και  άμεσα ο Φ.Δ.Π έστειλε κλιμάκιο και πραγματοποίησε αυτοψία στο Γεφύρι μας, την οποία και διαβίβασε στην 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προς ενημέρωση και καθοδήγηση. Η 25η Εφορεία, άμεσα, μας απάντησε πως πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας σε μία σειρά μελετών ( καθώς η ίδια στερείται επαρκούς αριθμού προσωπικού) και πρότεινε να παρακολουθεί την εξέλιξη εποπτικά και συμβουλευτικά.

Μετά από έναν κύκλο συζητήσεων και διερευνήσεων σχετικά με το ζήτημα για καλή μας τύχη, φίλος του Συλλόγου και του χωριού μας με την ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού προσφέρθηκε να προχωρήσει στη Μελέτη Εκτίμησης Βλαβών του Γεφυριού, αφιλοκερδώς.  Ο ίδιος άνθρωπος ήρθε σε επαφή με 3 φορείς:  την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης των Γεφυρών, το Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου και βέβαια την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όλοι οι φορείς έδειξαν ενδιαφέρον να τον βοηθήσουν να προχωρήσει εμπεριστατωμένα στη Μελέτη που χρειάζεται, ώστε να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός άρτιος σχετικά με την επισκευή του Γεφυριού.

Αυτή τη στιγμή και αφού έχουν γίνει οι επαφές με όλους τους προαναφερθέντες φορείς, το Σάββατο 22/11/2014  πραγματοποιήθηκε ήδη η πρώτη επίσκεψη - αυτοψία στο Γεφύρι ( από τον κο. Χαμάκο - Αρχείο Γεφυριών Πελοποννήσου & τον Μιχάλη Χικάρα - Πολ. Μηχανικό), όπου και διαπιστώθηκαν σ ένα αρχικό στάδιο οι φθορές του, αλλά και η απέραντη ομορφιά και Ιστορική Αξία του.

Γίνεται προσπάθεια να συλλεχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ιστορικές πληροφορίες, αφού αυτά που γνωρίζουμε έως τώρα είναι τα εξής:

- Χρονολογία κατασκευής : η κατασκευή του μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά στην περίοδο της ύστερης Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1826

- Δημιουργός: μάλλον το  κατασκεύασαν οι Οθωμανοί, φέρει οξυκόρυφο τόξο που είναι χαρακτηριστικό ισλαμικής αρχιτεκτονικής

- Χρήση γέφυρας :εξυπηρετούσε τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων, καθώς συνέδεε τον Πλάτανο με την παραλιακή Κυνουρία. Οι αγωγιάτες και οι τσοπάνηδες του Πλατάνου μετέφεραν την πραμάτεια τους και τα κοπάδια τους χρησιμοποιώντας αυτό το γεφύρι, κυρίως τους χειμώνες, ως μοναδική δίοδο προς την Ανατολική Κυνουρία και την Αργολίδα. Επιπλέον, κάτοικοι των γειτονικών χωριών (Αϊ-Γιάννης, Μελιγού, Χάραδρος κ.ά.) μετέφεραν με ευκολία τους δημητριακούς καρπούς τους προς τους νερόμυλους του Πλατάνου που βρίσκονταν κοντά στο γεφύρι

- Ονομασία ποταμού: Βρασιάτης  

- Προηγούμενες επεμβάσεις:  Μάλλον έγιναν το 1936 και το 1984

 

 Επιθυμία αλλά και ουσιασικός στόχος  του Συλλόγου Μας είναι το Γεφύρι να κηρυχθεί Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και βέβαια να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης της επισκευής του.

Δεδομένων όλων των παραπάνω στοιχείων και του γεγονότος του ότι βρισκόμαστε σε μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, θέλουμε να ζητήσουμε τη βοήθεια κάθε Πατριώτη ή Φίλου του Πλατάνου που μπορεί να συνεισφέρει με οποιονδήποτε τρόπο (πληροφορίες, οικονομική ενίσχυση κλπ) σε αυτή μας τη προσπάθεια.

Τέλος από τούτο εδώ το βήμα, θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον Πολιτικό Μηχανικό και φίλο Μιχάλη Χικάρα, στον κο. Χαμάκο Θεόδωρο (Αρχειο Γεφυριών Πελοποννήσου) , στον κο. Μιχάλτσο ( Πολυτεχνείο και Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Γεφυριών), στον κο. Μπουντούρη από την 25η Εφορεία Αρχαιοτήτων και βέβαια στο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα που από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό μας. Η γνώση τους και η συμβολή τους μας δίνει Δύναμη να συνεχίζουμε.

Με διάθεση, μεράκι και εθελοντισμό τα  μέχρι πρότινος Αδύνατα, μπορούν να γίνουν Δυνατά!

 

 Για το ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΛΑΤΣΗ ΧΑΪΔΩ                 ΓΚΟΥΝΤΗ ΝΕΚΤΑΡΙΑ