Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014 12:19

Η Νεροτριβή λειτουργεί στον Πλάτανο Κυνουρίας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η νεροτριβή λειτουργεί στον Πλάτανο Κυνουρίας

Ένας προοδευτικός Πλατανίτης, που αγαπάει τον τόπο του και την παράδοση, ο Τζίμης Ι. Σούρσος έχει ενεργοποιήσει την νεροτριβή του χωριού και δέχεται για πλύσιμο υφαντά, φλοκάτες και κουβέρτες. Κάνοντας μια βόλτα, λοιπόν, στον πανέμορφο Πλάτανο μπορείτε να επωφεληθείτε διπλά, πλένοντας βιολογικά και με χαμηλό κόστος. Το ΤΗΛΈΦΩΝΟ επικοινωνίας είναι το 6978613041.

Συμπληρωματικά να προσθέσουμε πως ο Τζίμης Σούρσος είναι και παραδοσιακός οινοποιός, που οινοποιεί ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών

 

Νεροτριβή

Η νεροτριβή ή ντριστέλα ήταν η πιο απλή από όλες τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις. Ήταν υπαίθρια ή στεγασμένη και χρησίμευε για την επεξεργασία των μάλλινων υφαντών στο στάδιο κατασκευής τους (για να αφρατέψουν και να δέσουν μεταξύ τους τα μάλλινα νήματα) ή στο ετήσιο πλύσιμό τους.

Η νεροτριβή μοιάζει με βαρέλι και κατασκευάζεται συνήθως από βαγενά (βαρελά). Το στενό του άνοιγμα έχει διάμετρο 0,40μ. και το πλατύ του 2μ. Το ύψος του είναι 2μ., και έχει χωρητικότητα 5κ.μ. νερού και 75κ. υφαντών.

Στην Πελοπόννησο λειτούργησαν δύο τύποι νεροτριβής:

οι γυριστές, με μεγαλύτερη διάμετρο, στις οποίες το νερό εκτοξευόταν από το στόμιο του βαγενιού στο τοίχωμά του, δημιουργώντας περιστροφική κίνηση και οι βουτηχτές, στις οποίες το βαγένι ήταν πιο όρθιο και το νερό εκτοξευόταν σχεδόν κατακόρυφα.

Ο σωστός υπολογισμός του χρόνου παραμονής του κάθε υφαντού στον κάδο αποδείκνυε την τέχνη του νεροτριβιάρη ή ντριστελιάρη Αν έμενε λιγότερο χρόνο, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, ενώ, αν έμενε περισσότερο, μπορούσε να καταστραφεί. Γι' αυτό έβαζε πάντα μαζί ρούχα όμοιας κατασκευής .

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ