Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014 16:33

Η συγκομιδή του Κερασιού

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σήμα κατατεθέν του Πλατάνου είναι χωρίς αμφιβολία,τα Κεράσια!


Ο Μάης είναι συνδεδεμένος με χρώματα,αρώματα και γλύκα,αφού το όμορφο άνθος της κερασιάς γίνεται κατακόκκινο κεράσι...


Το χωριό μας εξαιτίας του κλίματος του (ηλιοφάνεια τους περισσότερους μήνες του χρόνου) καθώς και του γάργαρου νερού που ρέει άφθονο απ'άκρη σ' άκρη, παράγει διάφορες ποικιλίες κερασιού.Οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι:
Πικ βαν, Μπακερτζαίικο, Σκίνο, Βοδενών, Κηφισιώτικο, Πικ βαν μπούρλα και Καραμέλα.Οι περισσότερες ποικιλίες είναι νέες, ενώ το Κηφισιώτικο και Καραμέλα είναι παλαιότερες.
Η παραγωγή κερασιού παλαιότερα κυμαινόταν στους 20-30 τόνους, ενώ σήμερα μετα βίας φτάνουν τους 5. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί το συγκεκριμένο φρούτο είναι ευαίσθητο, έχει μεγάλο κόστος παραγωγής (χαμηλή απόδοση) και παράλληλα δεν υπάρχουν νέοι καλλιεργητές.

Ευχής έργον θα ήταν να δοθούν τα ανάλογα κίνητρα και να υπάρξουν και νέοι καλλιεργητές Κερασιού, ώστε να παραμείνει η παραγωγή σε υψηλά επίπεδα και κάθε χρόνο κάπουστο τέλος της Άνοιξης οι Πλατανίτες να γιορτάζουν το Κεράσι με μεράκι και πίστη στην παράδοση και να καλούν όλους εσάς τους φίλους του Πλατάνου να δοκιμάσετε δροσάτα και γλυκά κεράσια . Γιατί...σαν το Πλατανίτικο Κεράσι...δεν έχει!