Σάββατο, 12 Απριλίου 2014 21:06

Πασχαλινά έθιμα στον Πλάτανο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Σάββατο του Λαζάρου-Η Πρώτη Ανάσταση ,όπως λέει ο λαός μας.
Ξημερώνοντας Κυριακή των Βαίων, μια ανάσα πριν τη Μεγάλη εβδομάδα των Παθών του Θεανθρώπου, επιστρέφουμε στις ρίζες μας και ξυπνούν αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας.
Αγαπημένος προορισμός το χωριό μας, ο Πλάτανος Κυνουρίας.
Χρώματα,ήχοι,μυρωδιές άνοιξης,συναισθήματα χαρμολύπης και βαθιάς κατάνυξης εν αναμονή της Ανάστασης του Χριστού και του Αγίου Πάσχα.Το''πέρασμα'' από το σκοτάδι στο φώς,από το θάνατο στη ζωή!
Οι προετοιμασίες στον Πλάτανο αρχίζουν από την Μ.Τρίτη, όπου οι κάτοικοι ασπρίζουν με ασβέστη τις αυλές τους, καθαρίζουν τα σπίτια τους, ζυμώνουν το Πασχαλιάτικο καρβέλι ψωμί αλειμμένο στην επιφάνεια με αυγό ώστε να γυαλίζει,και σχηματίζουν ένα σταυρό με κατακόκκινα βαμμένα αυγά.

Την ίδια μέρα σφάζονται τα αρνιά, για το γιορτινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα. Την Μ.Πέμπτη οι νοικοκυρές ''φτιάνουν'' τους βουτυρένιους κουραμπιέδες, το κατεξοχήν γλυκό του Πάσχα για το χωριό μας. Αυτήν την μέρα ένα ξεχωριστό έθιμο που κρατάει χρόνια πολλά, θέλει τις οικογένειες να ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια της εκκλησίας της Αγίας Άννας κρατώντας την λαμπάδα τους στολισμένη με αγριολούλουδα όπως βαρβαράμος, ανεμώνες, πασχαλιές και το όνομα της οικογένειας γραμμένο σε κάθε λαμπάδα ξεχωριστά.

Με αυτές τις λαμπάδες όλες οι οικογένειες του χωριού στολίζουν τον Επιτάφιο και αφού περάσουν από κάτω για την ευλογία μετά το πέρας της Ακολουθίας του Επιταφίου, τις ακουμπούν πάνω σε ένα κεραμίδι μέσα στο σπίτι, τις κρατούν όλο το χρόνο μέχρι την επόμενη Ανάσταση, και η παράδοση λέει ότι όταν έχει αστραπές τις ανάβουν και προστατεύουν τα σπίτια!

Έτσι καίγονται σιγά σιγά, όλο το χρόνο, σα μικρά ιερά φωτεινά φυλαχτά, μέχρι να περάσει ο χειμώνας και να ξανάρθει η άνοιξη...

Ακολουθεί το Μεγάλο Σάββατο με τη μικρή Ανάσταση το πρωί και κάπου εκεί κοντά στα μεσάνυχτα, -παλιά, ανάλογα με το σε πόσα χωριά έπρεπε να αναστήσει ο ιερέας της ευρύτερης περιοχής, κάναμε ανάσταση και από τις 10! ή από τις 11!-, με αίσθημα προσμονής πάνε στην εκκλησία για να ακούσουν το χαρμόσυνο μήνυμα με το ''Χριστός Ανέστη''!

Καμιά φορά, να το ομολογήσουμε και αυτό, κάπου εκεί πάνω στις ετοιμασίες, κάπου με το κρασάκι του Πλατάνου, κάπου με τη ζάλη από τη φύση και τις μυρωδιές της , συμβαίνει τη μικρή Ανάσταση να τη γιορτάζουμε όπως τη Μεγάλη το βράδυ...σχεδόν όλα καθαγιάζονται στον Πλάτανο, φτάνει να γίνονται τη σωστή ώρα, στο σωστό μέρος με πολλή αγάπη για το πλησίον και πραγματικό σεβασμό στο ΄΄θείο΄΄..........

Η Κυριακή του Πάσχα - η Λαμπρή , είναι η μέρα της χαράς, η μέρα που όλοι γιορτάζουν την Ελπίδα από το Αναστάσιμο μήνυμα και η ευχή όλων,΄΄Και του χρόνου με υγεία!΄΄