Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 07:34

Φτιάχνοντας Χωριάτικο Ψωμί σε Ξυλόφουρνο

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ , ΖΥΜΩΜΑ ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΕ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ

Μία μέρα πριν ζυμώσουμε, φτιάχνουμε το Προζύμι. Το Προζύμι το φτιάχνουμε με ζύμη που έχουμε κρατήσει από προηγούμενη φορά και ρίχνουμε ένα κιλό αλεύρι και λίγο χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε τη ζύμη με το αλεύρι και το νερό μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη ζύμη, δηλαδή Προζύμι. Μετά το σκεπάζουμε καλά για να είναι ζεστό έτσι ώστε, όταν θα το χρησιμοποιήσουμε να έχει φουσκώσει.

IMG 2000

Κοσκινάμε 15 κιλά αλεύρι και το βάζουμε σε ένα σκαφίδι. Στο αλεύρι ρίχνουμε λίγο αλάτι, λίγο λάδι, το προζύμι και χλιαρό νερό. Στη συνέχεια τα ζυμώνουμε, έτσι ώστε να έχουμε μία μαλακή ζύμη. Εάν η ζύμη είναι πολύ σκληρή, τότε ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό. Μετά φτιάχνουμε τη ζύμη σε φρατζολίτσες . Βάζουμε τις φρατζολίτσες πάνω σε σανίδια και τις τοποθετούμε σ ένα ζεστό μέρος να φουσκώσουν.Στη συγκεκριμένη περίπτωση τις βάζουμε σ'ενα κρεββάτι και τις σκεπάζουμε με κουβέρτες για περίπου 4-5 ώρες.

IMG 2003

Ανάβουμε τον ξυλόφουρνο με ξερά κλαδιά και περιμένουμε μέχρι να πέσει η φωτιά και να παραμείνει ζεστός ο φούρνος. Μετά βάζουμε τις φρατζόλες στο φούρνο να ψηθούν περίπου για δύο ώρες. Μόλις ψηθούν τις βγάζουμε και τις βάζουμε σ ένα δροσερό μέρος.

1558836 10202715560191307 197503730 n

Το άρθρο γράφτηκε από τις : Γιώτα, Αγγελική και Γιωργία Πετρίδη, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.