Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2013 19:13

Γεωργικές - Κτηνοτροφικές Εργασίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
 
 

Η ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ

Το αμπέλι καλλιεργήθηκε από τις περισσότερες Πλατανίτικες οικογένειες που διέθεταν κατάλληλο τόπο για το φύτεμά του. Ολόκληρη η πάνω από την Μάνα του Νερού περιοχή,από τους Ταταρίδες έως του Φαρφαρά,ήταν γεμάτη από αμπέλια.Άπο τα αμπέλια που βρίσκονταν εκεί αλλά κυρίως από εκείνα στην περιοχή Μονής Σέλας,έβγαινε το ρουμπινί πιπεράτο κρασί. Θαυμάσιο όμως κρασί έκαναν και τα λιγοστά αμπέλια της βορειοανατολικής πλευράς του χωριού που ευωδίαζε .Η διαδικασία του αμπελιού να γίνει γλυκόπιοτο κρασί,ήταν μεγάλη και ιερή. Αφού τελείωνε το πάτημα,ακολουθούσε η τελευταία φάση του πιεστηρίου που βοηθούσε στο τελικό στίψιμο των σταφυλιών. Η χειροκίνητη μηχανή για την σύνθλιψη των σταφυλιών λεγόταν τσιπουριά. Στα βαρέλια έριχναν διάφορα αρωματικά φυτά και λίγο ρετσίνι και μετά από σαράντα μέρες ο μούστος είχε μετατραπεί σε νέκταρ ζωής, σε ένα λαχταριστό κοκκινέλι. Του Αγίου Δημητρίου ανοίγανε τα βαρέλια και δοκιμάζανε τα πλατανίτικα κρασιά.Μέρες και νύχτες γλένταγαν οι Πλατανίτες,αφού μέσα στο αίμα τους  είχαν το τραγούδι και το χορό.  Ευτυχώς ,υπάρχουν ακόμα κάποιοι μερακλήδες που κρατούν ζωντανή την παράδοση της αμπελουργίας και με περισσή αγάπη φτιάχνουν το κρασί τους και πίνουν στην υγειά των επισκεπτών.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ!

Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Τα παλαιότερα χρόνια το κύριο επάγγελμα των περισσότερων πλατανίτικων οικογενειών ήταν η κτηνοτροφία.Πολλά κοπάδια έβοσκαν και εξακολουθούν να βόσκουν στα πλούσια βοσκοτόπια του Πλατάνου..

Οι σημερινοί τσοπάνηδες δε διαφέρουν καθόλου από του άλλους Πλατανίτες,ως προς τη στολή τους.Τη φλογέρα του βοσκού την αντικατέστησε το φορητό ραδιόφωνο και το γαιδουράκι ή το μουλάρι το αγροτικό αυτοκίνητο.Mε τα συνεργά     τους(καρδάρα,καδιά και τουλούμια),συλλέγουν καθημερινά το φρέσκο γάλα ,το γιαούρτι,την μυζήθρα τους και τα γεύονται καταρχήν οι ίδιοι ή τα μεταπουλούν σε κεντρικά καταστήματα και γαλακτοκομικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης,οι νοικοκυρές του χωριού φτιάχνουν τις χειροποίητες χυλοπίτες και τα λαζάνια και τα τροφοδοτούν στους τοπικούς συνεταιρισμούς   με τις  δίπλες και τους κουραμπιέδες που έχουν την νοστιμιά και την γλύκα των φρέσκων πρώτων υλών και γίνονται ανάρπαστα.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Η γη του Πλατάνου παράγει πατάτες, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, πεντανόστιμες ντομάτες και τα ξακουστά πλατανίτικα φασολάκια., μέλι θυμαρίσιο και μέλι ανθέων καθώς επίσης και τσάι του βουνού μυρωδάτο και ευεργετικό!

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:OI ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ'' ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Χ. ΚΟΥΚΛΗ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ.ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2109320356 / 6977345539