Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 21:16

Περί Καστάνων...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Τα κάστανα ως χρήμα..

Όχι λεφτά, κάστανα

Το Δίκτυο Οικολογικών Χωριών (RIVE) στην Ιταλία συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της νατουραλιστικής τάσης. Εμπνευστές τους είναι οι Ελφ -τα ξωτικά από το μυθιστόρημα του Τόλκιν Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών-, πλάσματα με απίστευτη μακροβιότητα.

Δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο του 1980 στα περίχωρα της Σαμπούκα στα Απέννινα, μεταξύ Τοσκάνης και Εμίλια. Είναι μια αναρχική κοινότητα με περίπου εκατό μέλη, ενηλίκους και παιδιά, που ήρθαν ακόμα κι από το εξωτερικό. Οι Ελφ ζουν σαν παλιοί αγρότες. Αντί για τρακτέρ χρησιμοποιούν ζώα και αντί για φυτοφάρμακα μεικτές καλλιέργειες. Ο τρόπος ζωής τους μοιάζει πολύ μ' εκείνον των χωρικών στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ζουν σε μια κατάσταση εθελοντικής λιτότητας και συνειδητής φτώχιας, σε σπίτια χωρίς παροχή νερού και ηλεκτρικού, τα οποία θερμαίνονται με ξύλα και φωτίζονται με κεριά. Δεν αποδέχονται την ατομική ιδιοκτησία. Τα αγαθά ανήκουν σε όλους και το εμπόριο γίνεται με αντιπραγματισμό - το χρήμα έχει αντικατασταθεί με αλεύρι από κάστανα, κύριο ανταλλακτικό αγαθό τους. Δεν αρνούνται όμως τα δώρα σε τρόφιμα και ποτά που φέρνουν μαζί τους οι πολυάριθμοι επισκέπτες της κοινότητας.

http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=27224

  • Στο χωριό Βυθός Βοίου της Κοζάνης του Αγίου Σπυρίδωνα δε δουλεύουν και δεν τρώνε κάστανα γιατί θα βγάλουν το «κακό» σπυρί

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΦΡΑΣΗ...
Δεν χαρίζει κάστανα;

Είναι άτεγκτος, τιμωρεί χωρίς επιείκεια, δεν κάνει υποχωρήσεις, ή εξαιρέσεις. Ίσως λέγεται, επειδή τα κάστανα ήταν συνηθισμένο φιλοδώρημα στα μικρά παιδιά το χειμώνα.

Τα κάστανα στα όνειρα....

Αν ονειρευτείτε πως πιάνετε κάστανα, είναι προμήνυμα απωλειών σε επιχείρηση, αλλά προμηνύεται επίσης ότι θα έχετε έναν ευχάριστο σύντροφο της ζωής.
Αν είδατε πως τρώγατε κάστανα, σας περιμένει λύπη για ένα διάστημα, αλλά τελικά θα έρθει η ευτυχία.
Για μια νέα γυναίκα που θα ονειρευτεί ότι τρώει κάστανα ή ότι κάνει εμπόριο μ' αυτά, σημαίνει ότι θα έχει έναν εύπορο εραστή και σχετική ευμάρεια.

Τα κάστανα στο φαγητό....

Τα κάστανα στα γλυκά....

Τα κάστανα στα Νανουρίσματα

Γιάννο, γιάννο, γιάννο,

Κούμπο, κουμπογιάννο,

Δώσμου τα καρύδια,

Τα μοσχοκαρύδια

Να τα πάω στο μικρό μου,

Το μικρό, τα΄ακριβό μου

Τάστανα, μωρ' τάστανα

Γιόμισ' ο κόρφος κάστανα

Και η ποδιά δαμάσκηνα

Τα κάστανα σε παροιμίες

-Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά

-Δε χαρίζει κάστανα

-Τα κάστανα θέλουν κρασί και τα καρύδια μέλι και η όμορφη θέλει φιλί πρωί και μεσημέρι