Σάββατο, 01 Ιανουαρίου 2011 00:00

Δελτίο Τύπου - Χασελήνια 2011

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

 

 

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ       

  ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

                1964

   

 

ΝΥΧΤΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ

Η πανσέληνος είναι χαρούμενο πράγμα. Φωτεινό. Ξεκινήσαμε να γιορτάζουμε τα Πανσελήνια στον Πλάτανο Αρκαδίας, πρωτοπορώντας πανελληνίως, το 1987, κι αργότερα μπήκαν κι άλλα, τοπικά και συμπαντικά, στοιχεία στο πανηγύρι, και γεννήθηκαν οι «Γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών, των Κερασιών και των Ερώτων», όλα μαγικά κι ερεθιστικά.

Με τα χρόνια ξεπήδησαν κι αλλού πανσεληνιακές γιορτές, με πιο επίσημο χαρακτήρα, με νόμους και κουστούμια και γραβάτες κι όλο και λιγότερο αυθορμητισμό και διονυσιασμό, σαν σχολική γιορτή στερημένη κάθε νοήματος. «Φεγγαράκι μου λαμπρό…». Τρα-λα-λα. Τρα-λα-λα. Όλοι χαρούμενοι.

Παιδική χαρά.

Αυτό μας έκανε να νοσταλγήσουμε πολύ τον απόντα απ’ αυτές τις σαχλαμαρίτσες Διόνυσο, την παραζάλη, τον Έρωτα, τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Από κοντά, ήρθε κι αυτή η σκοτεινιά με την παγκόσμια κρίση και την πανελλήνια κατήφεια, σαν νέα δικτατορία, και μας τσίγκλησε και μας φώτισε να ξαναστήσουμε το σκηνικό, πρωτοπορώντας και πάλι, και να γιορτάζουμε τη Χάση του Φεγγαριού, τη σκοτεινή πλευρά του φωτός, την άλλη όχθη, σαν άλλοι Κάβειροι της Σαμοθράκης, μικροί χθόνιοι θεοί κι εμείς, μικροί Δαίμονες που κουβαλάνε το ηφαιστειώδες πυρ. Αλλά να γιορτάζουμε τη Χάση σαν Φέξη: είμαστε συνειδητά μες στο σκοτάδι, την ξέρουμε τη χαρμολύπη της ζωής, ξέρουμε σε τι πηγάδια μας έχουνε ριγμένους, και ξέρουμε τι λαγούμια θα σκάψουμε, σε τι σπηλιές θα στήσουμε το νέο αντάρτικο, πολεμικό, ερωτικό, παθιασμένο κι ανένδοτο. Θα πολεμάμε υπό σκιάν. Το ημίφως δεν θα συγκαλύπτει παρανομίες, θα υποθάλπει πάθη, λαγνεία, λαχτάρα για ζωή, και για φως.

Στον Πλάτανο Αρκαδίας, λοιπόν, στις 27 Αυγούστου 2011, στη Χάση του Φεγγαριού, ξεκινάμε να γιορτάζουμε τη Νέα Σελήνη, και σας καλούμε να γλεντήσετε μαζί μας, εν χορδαίς και τυμπάνοις, με τα όργανα και τα λάβαρα της χαράς να πάλλονται και να υπερυψούνται.

Ελάτε λοιπόν και πάλι στο χωριό μας, να πάμε λίγο πιο πέρα από τα στερεότυπα: στη Χάση του Φεγγαριού οι λύκαινες κελαηδάνε και οι λύκοι γκαρίζουν.

Οι γιορτές μας θα τελεστούν υπό την αιγίδα και τις ευλογίες της θεάς Εκάτης.

 

Ζήτω τα Μαύρα Φεγγάρια και τ’ Άσπρα Όνειρα! 

 

Πλάτανος 20 Αυγούστου 2011