Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013 13:32

Νεροτριβή

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πιο κάτω από το Μπαρκαίικο μύλο,σε απόσταση πενήντα περίπου μέτρων, λειτουργούσε η Περραίικη νεροτριβή.
Η νεροτριβή ή νεροτρουβή, όπως τη λέγανε οι Πλατανίτες, έκανε χνουδάτα και απαλά τα χοντρά μάλλινα κλινοσκεπάσματα, τα σαγίσματα, βελέτζες,χιράμια ή χράμια, και τις χοντρές μάλλινες ενδυμασίες.
Η λειτουργία της νεροτριβής γινότανε με την βοήθεια του ξύλινου μυλοβάγενου, μήκους δέκα περίπου μέτρων και μιάς μεγάλης στρογγυλής δεξαμενής,λείας εσωτερικά,διαμέτρου 2,5μ. και βάθους 2 μ. μέσα στην οποία τοποθετούσαν τα ρούχα.
Το μυλοβάγενο στο πάνω μέρος είχε μεγάλη διάμετρο, ενώ στο κάτω μέρος του στένευε πάρα πολύ με αποτέλεσμα το νερό να βγαίνει με πολύ μεγάλη πίεση.
Πέφτοντας το νερό με πίεση μεγάλη κτυπούσε τα μάλλινα κλινοσκεπάσματα και τα έθετε σε περιστροφική κίνηση μέσα στην κυκλική δεξαμενή.
Τα μάλλινα αυτά σκεπάσματα με το χτύπημα του νερού και την περιστροφική κίνηση επί ένα ή δύο περίπου εικοσιτετράωρα γίνονταν πυκνότερα,αφράτα και απαλά με πλούσιο χνούδι.
Ευτυχώς, η νεροτριβή σήμερα είναι ανακατασκευασμένη,ανήκει πλέον στον Δημήτριο Ιωάννη Σούρσο (Τζίμης του Σπυρακόγιαννη) και βρίσκεται σε λειτουργία κατόπιν συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη  νεροτριβή
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ'' ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Χ. ΚΟΥΚΛΗ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ.ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2109320356 / 6977345539