Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 19:55

Η γέννηση

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 
 

 

Η γέννηση αποτελεί την αφετηρία της ζωής του ανθρώπου πάνω στη γη. Το παιδί που γεννιέται στεριώνει το γάμο του νιόπαντρου ζευγαριού και γεμίζει με δύναμη και ελπίδα τους γονείς του,αφού σε αυτό εναποθέτουν τις ελπίδες τους και στη ζωή του βλέπουν να συνεχίζεται η δική τους ζωή.

 Η πρώτη ευχή που έδιναν όλοι οι Πλατανίτες στο νιόπαντρο ζευγάρι ήταν να ζήσουν σαν τα ψηλά βουνά και να αποκτήσουν αγόρια από το γάμο τους.

ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΣΟΥΠΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΄΄ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ΄΄!

Τα άτεκνα ζευγάρια, όσα ήταν νέα σε ηλικία έκαναν χρήση διαφόρων βοτάνων για να μπορέσουν να αποκτήσουν παιδιά και όταν τα χρόνια περνούσαν χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, παίρνανε κάποιο παιδί από συγγενική οικογένεια συνήθως, που είχε τσούρμο από παιδιά και το έκαναν ψυχοπαίδι, για να τους ΄΄κοιτάξει΄΄ όταν θα είναι ανήμποροι στα βαθιά τους γεράματα.

Στο ψυχοπαίδι αυτό περιέρχονταν και τα περιουσιακά στοιχεία του άτεκνου ζευγαριού.

Οι παλαιότεροι Πλατανίτες πίστευαν ότι το νιόπαντρο ζευγάρι για να αποκτήσει αγόρια θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το σερνικοβότανο που βρισκότανε στα νεφρά ορισμένων τράγων αλλά κυρίως των λαγών, το οποίο είχε χρώμα μαύρο, όπως το κάρβουνο.

Η απόκτηση αγοριών μετά την χρήση του σερνικοβότανου ήταν τελείως συμπτωματική, αφού είναι γνωστό πλέον ότι η απόκτηση αγοριών ή κοριτσιών οφείλεται σε άλλους παράγοντες που η επιστήμη έχει επακριβώς προσδιορίσει.

Η πρόγνωση ως προς το φύλο του παιδιού ήταν συνάρτηση ορισμένων εξωτερικών χαρακτηριστικών της εγκυμονούσας.

Οι Πλατανίτες έλεγαν χαρακτηριστικά:

‘’Όμορφη μάνα στη γκαστριά, όμορφη κόρη στη γέννα’’.

Κορίτσι θα αποκτούσε η εγκυμονούσα που παρουσίαζε πολλές αδιαθεσίες, ανορεξία όπως και εκείνη που δεν είχε πεταχτή κοιλιά.

Αντίθετα εκείνη με την πεταχτή κοιλιά, με το χωρίς πανάδες πρόσωπο και την ευκινησία της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ήταν βέβαιο ότι θα αποκτήσει αγόρι.

Η γέννηση του παιδιού και η τύχη της εγκυμονούσας κρεμότανε από τα χέρια της μαμής (πρακτικής μαίας).Μεγάλη η προσφορά της μαμής στον Πλάτανο, όπως και σε όλα τα χωριά της Ελλάδας.

Η μαμή όταν έφτανε σε μεγάλη ηλικία, έδειχνε την τέχνη της σε κάποια άλλη γυναίκα για να συνεχιστεί, μετά το θάνατό της, τούτη η πείρα που έσωζε ανθρώπινες ζωές.

Όταν γεννιότανε το παιδί και ακουγόταν το πρώτο κλάμα που αποτελούσε σημάδι θριάμβου της ζωής ,η μαμή το περιποιόταν, του έκοβε τον ομφάλιο λώρο, τον έδενε, καθάριζε το βρέφος και το έδινε στη μητέρα για θηλασμό και περαιτέρω περιποίηση.

Η γέννηση του αγοριού γιορταζόταν από τους Πλατανίτες με διαφορετικό τρόπο από το κορίτσι.

Για σαράντα μέρες, σύμφωνα με την παράδοση, η λεχώνα δεν έπρεπε να βγεί από το σπίτι της για να μην αραιδοπαρθεί (ή νεραιδοπαρθεί).

Μετά από τρείς μέρες γινόταν το πρώτο μπάνιο του μωρού κι η μαμή έπαιρνε δώρο τα κέρματα που έριχναν οι συγγενείς στο μπανιερό του βρέφους.

Κατά την ημέρα αυτή πίστευαν οι Πλατανίτες ότι έρχονταν οι μοίρες να μοιράνουν το παιδί για αυτό αν το μωρό ήταν αγόρι έφτιαχναν δίπλες αφενός μεν για να είναι γλυκιά η ζωή του και να κυλάει όμορφα, αφετέρου δε για να διπλασιαστούν τα αγόρια.

Για τα κορίτσια δεν έφτιαχναν δίπλες αλλά πρόσφεραν λουκούμια και λουκουμάδες.

Όταν συμπληρώνονταν σαράντα μέρες από την γέννηση, η λεχώνα έπρεπε να κάνει μπάνιο, να φορέσει καθαρά ρούχα και να πάει στην εκκλησία για να πάρει την μεγάλη ευχή από τον ιερέα του χωριού.

Μετά το πέρας της λοχείας η γυναίκα έμπαινε και πάλι στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής της και το βρέφος απομακρύνονταν από το κρεβάτι της μητέρας και πήγαινε στην λεγόμενη νάκα.

Η νάκα ήταν μια υφασμάτινη κούνια που στις πλαϊνές άκρες του υφάσματος υπήρχαν δύο στρογγυλά και λεία ξύλα καλυμμένα με το ύφασμα της κούνιας για να κρατούν το ύφασμα τεντωμένο και σε σταθερή θέση. Την κούνια την κρέμαγαν σε ένα χοντρό ξύλο της οροφής (ψαλίδι) με ένα σχοινί κοντά στο κρεβάτι του ζευγαριού, για να το κουνούν όταν το μωρό έκλαιγε.

Ο ύπνος του μωρού ήταν πιο εύκολος όταν το νανούριζαν….

Ένα από τα πιο γνωστά νανουρίσματα  είναι:

Νάνι,νάνι,νάνι

ύπνο ήσυχο να κάνει

να κοιμάται ,να ημερώνει

να ξυπνάει,να μεγαλώνει

να κοιμάται σαν αρνάκι

να ξυπνάει σαν αηδονάκι.

Ησυχία!Μη βροντάτε,

το παιδάκι μου κοιμάται.

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:OI ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ANAZΗΤΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ'' ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Χ. ΚΟΥΚΛΗ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ.ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2109320356 /6977345539