Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 19:24

Τα Μονοπάτια του Πάρνωνα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βαμβακού – Καταφύγιο Πάρνωνα – Μεγάλη Τούρλα –Μονή Μαλεβής
Πάρνωνας
Πάρνωνας
Από τη Βαμβακού που βρίσκεται στα 960 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Πάρνωνα ξεκινά το σηματοδοτημένο μονοπάτι, που μετά από πορεία 2 ωρών, οδηγεί στο ορειβατικό καταφύγιο του Πάρνωνα στα 1450 μέτρα υψόμετρο. Από το καταφύγιο διασχίζοντας τον δασικό δρόμο, συναντάμε στα 500 μέτρα τη σηματοδοτημένη διαδρομή για την κορυφή της Μεγάλης Τούρλας, την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα που βρίσκεται στα 1935 μέτρα υψόμετρο. Η διαδρομή αρχικά κατηφορίζει, συναντά μια πηγή και μια ρεματιά και στη συνέχεια ανηφορίζει μέχρι το δασικό δρόμο που διασχίζουμε ως το τέλος. Εδώ συναντάμε μονοπάτι που μέσα από στενή ρεματιά καταλήγει στο οροπέδιο του Κάμπου που σε μισή ώρα μας οδηγεί στην κορυφή. Το μήκος της διαδρομής είναι 9,5 χιλιόμετρα και η ανάβαση διαρκεί συνολικά 4 ώρες. Ακολουθώντας βόρεια πορεία από την κορυφή, συναντάμε το εκκλησάκι του Αη-Λιά και από εκεί μέσα από δρόμο και μονοπάτια, κινούμαστε βορειοδυτικά καταλήγοντας στη μονή Μαλεβής, κοντά στο χωριό Άγιος Πέτρος.
Τσίτζινα – Μονή Αγίων Αναργύρων
Με αφετηρία το χωριό Τσίντζινα που βρίσκεται στα 1000 μέτρα υψόμετρο στις πλαγιές του Πάρνωνα ακολουθούμε τη ρεματιά μέσα από το σηματοδοτημένο μονοπάτι (με μπλε τρίγωνο). Η διαδρομή είναι κυκλική, έχει μήκος 4,5 χμ. και διαρκεί μιάμιση ώρα. Στην επιστροφή ακολουθούμε τη διαδρομή με τη μπλε τετράγωνη σήμανση.
Τσίτζινα – Μεγαναηλιάς – Ράχη Ψαρή
Η διαδρομή είναι η μεγάλη διάσχιση της νότιας κορυφογραμμής του Πάρνωνα. Με αφετηρία την Τσίντζινα (1000 μέτρα υψόμετρο) ακολουθούμε τη σήμανση με το κόκκινο τρίγωνο. Μετά την άσφαλτο συνεχίζουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Από εδώ ανηφορίζουμε με νότια κατεύθυνση προς στον Μεγαναηλιά (Προφήτης Ηλίας), τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή στα νότια του Πάρνωνα, που βρίσκεται στα 1780 μέτρα υψόμετρο. Από τον Μεγαναηλιά ανηφορίζουμε με κατεύθυνση βορειονατολική στη Ράχη Ψαρή, την ψηλότερη κορυφή της νότιας πλευράς του Πάρνωνα, στα 1839 μέτρα υψόμετρο. Το μήκος της διαδρομής είναι 10,6 χμ. και διαρκεί συνολικά 4 ώρες.