Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 17:56

Kαταρράκτες Λεπίδας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Οι καταρράκτες της Λεπίδας είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο άγνωστα θαύματα της φύσης του βουνού Πάρνωνας. Βρίσκονται κοντά σε ένα εξίσου άγνωστο και ιδίατερα όμορφο χωριό, τον Πλάτανο. Ο Πλάτανος είναι χτισμένος σε ένα από τα πλέον υποβλητικά τοπία το βουνού: περιβάλλεται από σχεδόν κάθετες πλαγιές σκεπασμένες από βαθυπράσινο πευκοδάσος και μπροστά του απλώνεται μια ολόδροση ρεματιά γεμάτη πλατάνια, καστανιές, κερασιές, αμπέλια και καρυδιές. Το χωριό είναι ωραιότατο, με θαυμάσια δίπατα πέτρινα ασβεστωμένα σπιτάκια που μοιάζουν με αυτά της γειτονικής Καστάνιστας. Διαθέτει δε και ένα βουερό κεφαλάρι με παγωμένα νερά, που διασχίζουν τους δρόμους του χωριού και καταλήγουν στη ρεματιά με τους παλιούς νερόμυλους (κάποτε λειτουργούσαν τέσσερις μύλοι εδώ).

Στη Λεπίδα του Πάρνωνα

Στη Λεπίδα του Πάρνωνα

Οι καταρράκτες της Λεπίδας βρίσκονται κοντά στο χωριό,στο πάνω τμήμα του φαραγγιού του ποταμού Βρασιάτη. Το φαράγγι ξεκινάει από τον Πλάτανο και καταλήγει στο χωριό Άγιος Ανδρέας, κοντά στον κεντρικό δρόμο Άστρους – Λεωνιδίου. Αφού κάνετε τις βόλτες σας στον Πλάτανο ετοιμαστείτε για μια αξέχαστη βόλτα στον καταρράκτη. Ιδιαίτερες γνώσεις ή εξειδικευμένος εξοπλισμός, δεν χρειάζονται.

Ξεκινάτε από το χωριό με αυτοκίνητο οδηγώντας στον κεντρικό ασφαλτόδρομο με κατεύθυνση προς Άστρος. 1,6 χλμ.μετά το χωριό φτάνετε σε διασταύρωση, στρίβετε δεξιά και σε περίπου 500 μ. παρκάρετε δίπλα σε στροφή (υπάρχει πάρκινγκ). Ακολουθείτε στην αρχή το μονοπάτι και μετά περπατάτε κυριολεκτικά στην κοίτη του ρέματος γι αυτό και θα πρέπει να αποφύγετε τις μέρες με βροχή ή χιόνι.

Σε 800 μ. -ή σε 30’ πεζοπορίας- φτάνετε στους καταρράκτες της Λεπίδας. Καθίστε στα σταχτιά βράχια που βρίσκονται γύρω και θαυμάστε τη δύναμη του νερού που πέφτει πανω στην πελώρια γλυμμένη ορθοπλαγιά. Τα χρώματα που έχει αποκτήσει με τους αιώνες ο κάθετος βράχος θα σας μαγέψουν. Ολόγυρα ο τόπος μοσχοβολάει φασκομηλιά και ρίγανη ενώ μικρά πλατάνια ριζωμένα πάνω στις πέτρες προσθέτουν τη δική τους πινελιά στην γραφικότητα του τοπίου. Αν μάλιστα έρθετε καλοκαίρι θα βρείτε και μια περίφημη λιμνoύλα για δροσερές βουτιές (το μαγιό πιθανώς να μην είναι απαραίτητο…).

Και μετά τα ωραία της Λεπίδας επιστρέψτε στον Πλάτανο για να τσιμπήσετε αυγά τηγανιτά και ντοματοσαλάτα στο καφενεδάκι της πλατείας, που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία της Αγίας Άννας, του 1835. Θα απολαύσετε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα ήσυχου, ορεινού χωριού και θα γνωριστείτε αμέσως με τους ιδιαίτερα φιλόξενους κατοίκους του. Οι οποίοι , εκτός των άλλων, είναι και φοβεροί ταβλαδόροι: διοργανώνουν και αγώνες τάβλι, συνήθως το Σεπτέμβριο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Στους καταρράκτες θα έρθετε από το χωριό Πλάτανος, στο οποίο θα φτάσετε οδικώς από το Παράλιο Άστρος μέσω Αγίου Ανδρέα – Χάραδρου. Ο Πλάτανος απέχει 9 χλμ. από το Χάραδρο και 31 χλμ. από το παράλιο Άστρος. Το Παράλιο Άστρος απέχει από το Άργος 31 χλμ.

ΔΙΑΜΟΝΗ-ΦΑΓΗΤΟ

Στον Πλάτανο υπάρχουν ελάχιστες μικρές ταβέρνες και καφενεία με έντιμο ντόπιο φαγητό (κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες). Περισσότερες επιλογές για διαμονή και φαγητό έχετε στην γειτονική Καστάνιτσα, όπου υπάρχουν μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια και λίγοι ξενώνες. Στο χωριό θα βρείτε επίσης και μερικές καλές ταβέρνες. Φαγητό επίσης υπάρχει και στον Χάραδρο