Τοπικά Προϊόντα

Κεράσια, χρήσιμα και απαραίτητα για την …

  της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, Μοριακή Βιολόγος, medlabnews.gr Τα κεράσια είναι νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Ο καρπός είναι πλούσιος σε:   Αντιοξειδωτικά μεταλλικά άλατα ελαγικό οξύ Βιταμίνη C Βιταμίνη Α Μελατονίνη κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό Βιοφλαβονοειδή Ανθοκυανίνες φυτοστερόλες Ένα κεράσι αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ...

Περισσότερα...

Η συγκομιδή του Κερασιού

Σήμα κατατεθέν του Πλατάνου είναι χωρίς αμφιβολία,τα Κεράσια! Ο Μάης είναι συνδεδεμένος με χρώματα,αρώματα και γλύκα,αφού το όμορφο άνθος της κερασιάς γίνεται κατακόκκινο κεράσι... Το χωριό μας εξαιτίας του κλίματος του (ηλιοφάνεια...

Περισσότερα...

Χειροποίητα Σκαστά Μακαρόνια

Η Λαική παράδοση του τόπου μας θέλει αυτές τις ημέρες της Αποκριάς και ιδιαίτερα την τελαυταία εβδομάδα της Τυρινής,οι νοικοκυρές να φτιάχνουν χειροποίητα σκαστά μακαρόνια .Η διαδικασία είναι ενδιαφέρουσα και...

Περισσότερα...

Συγκομιδή Ελιάς - Λαδιού

Στην καρδιά του χειμώνα,συνήθως τον μήνα Δεκέμβριο ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς για να γίνει το Λάδι!Η συγκομιδή της ελιάς αποτελεί μια πολύ σημαντική διαδικασία,σχεδόν ''ιεροτελεστία'' για ολόκληρη την Ελλάδα,πόσο...

Περισσότερα...

Φτιάχνοντας Χωριάτικο Ψωμί σε Ξυλόφουρνο

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ , ΖΥΜΩΜΑ ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ ΣΕ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟ Μία μέρα πριν ζυμώσουμε, φτιάχνουμε το Προζύμι. Το Προζύμι το φτιάχνουμε με ζύμη που έχουμε κρατήσει από προηγούμενη φορά και ρίχνουμε ένα...

Περισσότερα...

Η Καστανιά

      Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό η καστανιά ανήκει στην τάξη των Φηγωδών και στην οικογένεια των Φηγοειδών με 12 είδη φυλλοβόλων, αιωνόβιων μεγάλων δέντρων ιθαγενή των εύκρατων περιοχών του βορείου ημισφαιρίου. Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής...

Περισσότερα...

Συγκομιδή Καστάνου

Στον Πλάτανο η συγκομιδή του καστάνου ξεκινά τους μήνες του φθινοπώρου...αλλά δεν είναι τόσο εύκολο το μάζεμα όπως ίσως μερικοί φαντάζεστε!Το ευκολότερο της υπόθεσης είναι να έχουν πέσει κάτω μόνα...

Περισσότερα...

Τα σύκα

Για να γίνουν τα αποξηραμένα σύκα απαιτείται υπομονή...Αφού μαζέψουμε τα σύκα από κάτω ή με ένα καλάμι ρίξουμε τα γινομένα από τη συκιά τα απλώνουμε όπου χτυπάει ο ήλιος για...

Περισσότερα...

Γεωργικές - Κτηνοτροφικές Εργασίες

    Η ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑ Το αμπέλι καλλιεργήθηκε από τις περισσότερες Πλατανίτικες οικογένειες που διέθεταν κατάλληλο τόπο για το φύτεμά του. Ολόκληρη η πάνω από την Μάνα του Νερού περιοχή,από τους Ταταρίδες έως του...

Περισσότερα...

Όπου ακούς πολλά κεράσια..

Τα κεράσια έχουν ως πιθανό τόπο καταγωγής, μια μικρή πόλη της Μικράς Ασίας, την Κερασούντα, από όπου πιστεύεται ότι … πήραν και το όνομα τους. Έπειτα έφτασαν στην Ιταλία και...

Περισσότερα...

Περί Καστάνων...

Τα κάστανα ως χρήμα.. Όχι λεφτά, κάστανα Το Δίκτυο Οικολογικών Χωριών (RIVE) στην Ιταλία συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της νατουραλιστικής τάσης. Εμπνευστές τους είναι οι Ελφ -τα ξωτικά από...

Περισσότερα...

Φίλε Επισκέπτη Όλα Τα Τοπικά Προϊόντα Διατίθενται Στην Εποχή τους Άμεσα Απο τους Παραγωγούς Του Χωριού Μας